Monday, 26 November 2012

Gorgonzola, pear and walnut bakes / Pãesinhos de queijo Gorgonzola, pêra e nozes!

Ingredients:
500g strong white flour, plus extra for dusting
10g instant yeast
10g salt
20g unsalted butter, softened
300ml cool water
230g Gorgonzola cheese
2 large pears, peeled, cored and thickly sliced
100g walnut halves
Method:
Tip the flour into a large mixing bowl and add the salt to one side of the bowl and the yeast to the other. Add the butter and 3/4 of the water and turn the mixture round with your fingers. Continue to add the remaining water, a little at a time, until you picked up all the flour from the sides of the bowl. You might not need all the water or you might need a bit more. You want a dough that is soft but not soggy.
Tip the dough onto a lightly floured surface and begin to knead. Keep kneading for 5 to 10 minutes.
When your dough feels smooth and silky, put it into a lightly oiled bowl. Cover with a tea towel and leave to rise until doubled in size - at least 1 hour.
Line 2 baking sheets with baking parchment paper.
Tip the dough onto a lightly floured surface and without knocking the dough back first, use a rolling pin to roll it out into a rectangle, about 2.5cm thick.
Crumble the cheese all over the top of the dough, then smash up your walnuts and sprinkle them over the cheese. Roll up the dough to form a long sausage. Roll the lot on the table to make sure the dough sticks together.
Cut the sausage into 3cm pieces and lay them, flat side down, on the prepared baking trays, spacing them apart.
Put each tray inside a clean plastic bag and leave to prove for 30 minutes.
Meanwhile, heat the oven to 220ºC.
When the little rolls have risen, press a piece or two of pear into each one. Sprinkle with flour and bake for 15 to 20 minutes or until golden and cooked through.
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Ingredientes:
500gr. farinha de trigo para pão + extra para a bancada
10gr. fermento biológico seco
10gr. sal
20gr. manteiga sem sal, à temperatura ambiente
300ml água fria
230gr. queijo Gorgonzola
2 peras grandes, descascadas, descaroçadas e cortadas em fatias grossas
100gr. nozes em metades
Preparação:
Colocar a farinha numa taça grande e, de um lado, colocar o fermento e do outro, colocar o sal.
Adicionar a manteiga e 3/4 da água, começando a misturar tudo com as pontas dos dedos, em movimentos circulares. Continuar a adicionar a água aos poucos, até os bordos da taça estarem completamente limpos de farinha - poderá não necessitar da água toda, ou de um pouco mais. O objectivo é obter uma massa macia, mas que não esteja empapada.
Colocar a massa numa superfície enfarinhada e amassar por cerca de 5 a 10 minutos. Quando a massa estiver macia e sedosa, colocá-la numa taça untada com óleo, cobrir com um pano limpo e deixar repousar até duplicar de tamanho (1 hora no mínimo).
Forrar com papel vegetal, 2 tabuleiros de ir ao forno.
Colocar a massa numa superfície enfarinhada e, com um rolo, esticar a massa, até obter um rectângulo com 2.5cm de espessura.
Esfarelar o queijo sobre toda a superfície do rectângulo. Esmagar as nozes e espalhá-las em cima do queijo.
Enrolar o rectângulo, no sentido do comprimento, até obter uma "salsicha" comprida. Rolá-lo na bancada, a fim de que a costura una bem.
Cortar em fatias de 3cm e, deixando espaço entre elas, colocá-las nos tabuleiros, com o lado do corte virado para baixo.
Colocar cada tabuleiro dentro de um saco plástico limpo e deixar repousar e levedar por mais 30 minutos. Entretanto, aquecer o forno a 220ºC.
Após 30 minutos, quando os pãesinhos estiverem levedados, retirar os tabuleiros dos sacos plásticos, introduzir 1 ou 2 pedaços de pêra em cada pãozinho, polvilhar com farinha e levar ao forno por cerca de 15 a 20 minutos ou até estarem douradinhos e cozidos.

Recipe / Receita:
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